Ruwe barnsteen uit de Noordzee

Terug naar de basis, dat lijkt de laatste jaren de trend te zijn in veel mode. Zo ook in de sieraden. Men waardeert de natuur een stuk meer in deze tijd, zo zijn sieraden van barnsteen bijvoorbeeld erg in trek. Barnsteen is een steen die zichzelf gevormd heeft door miljoenen jaren onder de juiste conditie te verkeren, daarom zijn barnstenen veel geld waard voor een inkoper. In feite is het hars van naald bomen dat nu een steen is geworden.

barnsteen noordzee
Barnsteen wordt veel in de Noordzee gevonden.

In Nederland worden de barnstenen veel gevonden in de Noordzee. Deze worden vervolgens bewerkt en geslepen en verwerkt in diverse sieraden. Denk bijvoorbeeld aan een ketting of armband. De populariteit van de sieraden is niet alleen groot in Nederland en Europa. Ook opkomende economieën tonen interesse. Mensen die de zogenaamde ruwe barnstenen vinden, bijvoorbeeld op het strand, kunnen deze doorverkopen aan inkopers.

Die het vervolgens weer doorverkopen aan bijvoorbeeld sieradenmakers uit Azië. Zo zal er uiteindelijk een mooi natuurlijk sieraad van gemaakt worden wat uiteindelijk om de pols of nek van een consument zal komen te hangen. Best wel interessant als je er zo over nadenkt, dat een steen die te vinden is op het strand uiteindelijk zijn weg naar Azië weet te vinden in de vorm van een sieraad.

Barnsteen verkopen in grotere hoeveelheid

Alhoewel ook consumenten die slechts 1 barnsteen gevonden hebben, deze gemakkelijk kunnen verkopen zijn er ook mensen die een grote voorraad hebben verzameld. Vaak zie je dit bijvoorbeeld bij mensen die dicht bij het strand wonen of veel tijd op zee spenderen, denk daarbij bijvoorbeeld aan vissers. Hoe groter de stenen zijn, hoe meer ze waard zijn. Met een groter exemplaar is natuurlijk meer mogelijk en dit is dan weer interessant voor het bewerken. Een taxatie opvragen bij een specialist is vaak ook op locatie mogelijk als het om groteren hoeveelheden gaat. Er kan dan een afspraak bij iemand thuis worden gemaakt, waarna er een goed bod kan worden uitgebracht op de collectie.