Zijn er kosten verbonden aan een bezoek aan de huisarts?

Een vraag die overigens veel mensen hebben, het korte antwoord hierop is nee. Een bezoek aan de huisarts is in alle gevallen zonder kosten. Maar waar komt deze verwarring dan precies vandaan? Sinds enkele jaren is er natuurlijk een zogenaamd eigen risico dat de zorgverzekeraars in rekening brengen. In 2016 is dit eigen risico minimaal €385, dat zal in 2017 overigens het zelfde blijven.

naar de dokterMensen kunnen overigens ook voor een hoger eigen risico kiezen, om zo de premie nog verder te verlagen. Bij eventuele zorgkosten moet er op dat moment dan natuurlijk meer uit eigen zak worden betaald. Als iemand bijvoorbeeld medicatie krijgt voorgeschreven of in het ziekenhuis beland, dan zal eerst dit eigen risico betaald moeten worden. Alles daarboven wordt door de verzekeraar betaald. Een bezoek aan de huisarts op het Sandelingenplein valt hier echter volledig buiten, de zorgverzekeraar betaald deze bezoeken altijd direct aan de huisartsenpraktijk.

Het is natuurlijk belangrijk dat men hiervan op de hoogte is, want er zijn mensen die een bezoek aan de huisarts uitstellen omdat ze denken dat ervoor betaald moet worden. Als er klachten zijn, fysiek of geestelijk, dan is het altijd een goed idee om de huisarts te bezoeken. Zijn of haar taak is namelijk het signaleren van gezondheidsproblemen en bijvoorbeeld door te verwijzen naar een specialist of andere hulpverlener. Als er klachten zijn, stel dan een bezoek nooit uit!